Cultivare

Indicatii de plantare, inmultire si recoltare

Pentru a raspunde cerintelor biologice ale acestor specii, se vor alege parcele de teren protejate de vanturi, calde si insorite, cu sol profund si permeabil, cu panza freatica situata sub 2 m, de preferinta usor inclinate cu expunere sudica, sud estica sau sud vestica.

Lavanda ca si majoritatea plantelor de cultura are nevoie pentru crestere de un sol cu ph cuprins intre 6,5 si 7,5, cu o serie de elemente nutritive, dintre care cele mai importante sunt: azotul, fosforul, zincul, borul, magneziul.

Inmultirea lavandei se poate face prin mai multe metode: prin producerea de rasad din seminte, cat si vegetativ, prin butasi inradacinati, desprinderea de tulpini genome din plantele mature sau marcotare.
Din seminte, este un procedeu mai greoi, avand in vedere ca semintele germineaza destul de greu si doar in conditii optime si nu se seamana direct in camp, ci in straturi reci in vederea obtinerii rasadului.
Inmultirea prin butasi este o metoda relativ mult mai usoara se poate efectua in timpul perioadei de repaus vegetativ, adica toamna la sfarsitul lunii august-inceputul lunii septembrie sau primavara la sfarsitul lunii martie-luna aprilie.

Pregatirea solului
Pentru infintarea unei culturi de lavanda se recomanda a se executa o aratura adanca, urmata de lucrari de discuire si frezare a solului avnd ca rol maruntirea cat mai buna acestuia.

Ingrijire si intretinere
Lavanda nu este o planta foarte pretentioasa si nu necesita ingrijire speciala, rezistand bine la seceta. Plantele crescute in ghiveci au nevoie de udare regulata. Lavanda este insa o planta de exterior care iubeste lumina si expunerea directa la soare, motiv pentru care tinerea in ghivece nu este recomandata decat pana cand exista posibilitatea ca planta sa fie transplantata in pamant la locul definitiv.

1469769_1725854287641894_6476721712545104813_n

Plantarea se face fie toamna in lunile octombrie- noiembrie cand este recomandat sa se planteze butasi sau rasaduri bine dezvoltate ca sa reziste cu brio temperaturilor de peste iarna, sau primavara imediat ce vremea permite.
Daca este plantata doar strict cu rol decorativ in borduri se va alege o schema de spatiere undeva la 30-40 cm, dar daca se planteaza pentru cultura se vor lasa aproximativ 40-50 cm intre plante si 1,20-1,40 m intre randuri.
Lucrarile de intretinere a plantatiilor de lavanda incep primavara timpuriu si constau in prasitul intervaleleor dintre randuri. Pe randul de lavanda lucrarea se face manual cu sapa de 3-4 ori pe an. Combaterea buruienilor pe cale chimicale se face cu ajutorul erbicidului Pantera 40 EC, aplicabil doar pentru pir si costrei. Ideal pentru cultura de lavanda este curatarea burienilor in sistem ecologic mai ales daca cultura are ca destinatie producerea uleiului esential, in acest mod pastrandu-se valorile calitative ale acestuia. Totusi in sistem ecologic se pot aplica ferilizanti, care pot fi urmatorii:

  • dejectii de la fermele de pasari, porcine sau bovine crescute in sistem ecologic
  • diferiti fertilizanti care se gasesc in fitofarmacii cum ar fi Cropmax, Biorga Complex, Bionat etc.

In sistem ecologic insa apar uneori si anumite boli fungice care pot fi combatute doar cu preparate pe baza de cupru cum ar fi: zeama borleaza, Funguran OH 300, Alcupral 500, etc. In varianta clasica se pot aplica si alte funincide cum ar fi: Dithane M-45, Topsin etc.

Recoltarea lavandei

Recoltarea lavandei se poate face manual, cu motocoasa sau cu un utilaj special de recoltare care este foarte costisitor fiind mai avantajoasa pe campuri mai mici recoltarea manuala.
Inflorescentele de lavanda se recolteaza manual cu secera sau in primul an se tund cu foarfeca pentru a nu misca radacinile. Campurile de lavanda sunt recoltate de 1-2 ori pe an, a doua inflorire fiind mai redusa ca si cantitate si numar de flori, la aproximativ jumatate din prima inflorire. Lavanda ajunge la maturitate doar din anul 3 de cultura, urmand ca pana in anul 10 sa se inregistreze o crestere treptata a numarului de inflorescente.

Durata de viata a unei plantatii de lavanda este de 15-20 ani. Chiar daca planta traieste si dupa aceasta varsta se recomanda in cultura schimbarea plantelor, pentru ca ajunse la aceasta varsta nu mai dau randamenul dorit.
Inflorescentele lavandei se recolteaza cand ajunge la un grad de inflorire cuprins intre 50%-75%, si se face in zile insorite dupa ce roua se evapora.

Toaletarea lavandei
Una dintre lucrarile importante legate de cultura lavandei este aceea de toaletare, avand rol de regenerare a plantei si de permitere a lastaririi. Se executa de regula toamna pe parcursul lunii octombrie sau primavara devreme inainte de intrarea in vegetatie. Se taie cam o treime din planta. Se poate executa fie manual cu o foarfeca sau cu o masina de tuns gard viu, pe suprafete mari se pot atasa utilaje speciale dupa tractor.