Lavanda sau levantica este un semiarbust de cultura originara din regiunile editeraneene fiind cultivata ca planta industriala, decorativa si odoranta cunoscuta si utilizata inca din antichitate, de mai bine de 2500 de ani. Cuvantul provine de la latinescul lavare = a spala. Romanii, vechii persi, grecii adaugau florile in apa baii pentru a ajuta la curatarea si purificarea pielii. Egiptenii, fenicienii si arabii utilizau lavanda ca leac pentru numeroase boli cat si la mumificare, iar in Evul Mediu florile acesteia erau presarate pe treptele castelelor cu rol de dezinfectare.

Exista chiar si insemnari din timpul Marii Ciume, cand lavanda era folosita de medici pentru rolul sau antiseptic.
Lavanda, face parte din familia Lamiaceae, care se imparte in mai multe subgenuri:

  • lavandula angustifolia,
  • lavandula stoechas,
  • lavandula dentata,
  • lavandula pinnata,
  • lavandula latifolia,
  • lavandula multifida,
  • lavandula nimmoi.

Cea mai raspandita in Europa este lavandula angustifolia care are o durata lunga de viata, fiind cultivata pe suprafete mari in Franta, Bulgaria si Spania.

In Romania cultivarea lavandei este cunoscuta inca din jurul anilor 1950, aceasta avand o pondere destul de importanta pana in jurul anilor 1990, cand datorita restituirii pamanturilor, campuri intregi sunt distruse. Desi, in prezent, lavanda reprezinta inca o cultura de nisa, la noi in tara, toti mai multi fermieri renunta la culturile traditionale in favoarea acestei plante. Genul care se preteaza cel mai bine la conditiile climatice din tara noastra este lavandula angustifolia.

Caracteristicile genului lavandula angustifolia sunt: tulpinile sunt 4-muchiate, pubescente, lignificandu-se pe masura ce imbatranesc. Frunzele sesile, liniare, dispuse opus. Florile sunt ingrupate in inflorescenta spiciforma cu flori violet-albastre, perioada de recoltare fiind lunile iunie-august.