Siropul de lavandă, un elixir pentru zilele toride de vară

Folosită încă din cele mai vechi timpuri datorită proprietăților sale vindecătoare, lavanda are numeroase întrebuințări și beneficii atât în scopuri culinare, cât și medicinale. Terapiile din lavandă au proprietăți calmante și sunt indicate în stări de isterie, în afecțiuni cauzate de situații tensionate, stres, melancolie sau de anxietate. Lavanda stimulează mobilitatea intestinală, fiind ideală în cazurile de indigestie, crampe stomacale, vomă și diaree.

Preparatele din această plantă sunt de mare ajutor în caz de balonări sau migrene. În plus, grație proprietăților sale antiseptice, lavanda este perfectă și pentru regenerarea pielii. Este recomandată în cazurile de acnee, eczeme și piele uscată. De asemenea, lavanda este ideală în tratamentul zgârieturilor sau a rănilor care se vindecă greu. Aceasta grăbește vindecarea țesuturilor și creșterea celulelor noi, ajutând la cicatrizarea rănilor sau chiar a arsurilor provocate de expunerea la soare. Masajul cu ulei de lavandă ameliorează durerile încheieturilor și a mușchilor și conferă relaxare și flexibilitate persoanelor care se confruntă cu dureri de spate, gât sau reumatism.

Pentru a beneficia de proprietățile lavandei, vă propunem o rețetă cu acest minunat rod al naturii. Este vorba despre un sirop de lavandă, ideal pentru înghețată, tarte cu fructe, limonadă, ceaiuri sau cocktailuri.

Ingrediente

Apă – 1 l
Flori de lavandă – 200 g
Zahăr – 750 g sau
Miere – 300 g
Lămâie – 1 buc

Mod de preparare:

Florile de lavandă se taie mărunt și se adaugă la fiert timp de 40 de minute într-o oală cu 1 litru de apă. Preparatul se lasă la răcit, după care se adăugă zahărul/mierea și zeama de lămâie. Conținutul obținut se amestecă și se lasă la macerat 12 ore. Următorul pas este de a filtra maceratul şi de a îl pune la fiert la foc mic timp de 10 minute. După fierbere, se lasă siropul la temperatura camerei timp de cel puţin o jumătate de oră şi apoi se toarnă cu atenţie în sticle.

Siropul de lavandă este util în tratamentul migrenelor, reumatismului, cefaleei, stărilor de anxietate, în afecțiuni dureroase și dureri articulare. Se poate consuma dizolvat în apă, ca suc răcoritor ori câte 3 linguri pe zi ca medicament.